Stucwerk

Perfecte afwerking moet goed stucwerk
Offerte aanvragen

Voorzie je woning van goed stucwerk voor een perfecte afwerking

Heb je een bestaande wand die je wilt voorzien van behang, verf of een structuurlaag? Of heb je een verbouwing achter de rug of is je nieuwbouwwoning opgeleverd en je wilt je muren gereed maken om af te werken? In al deze gevallen moeten de muren voorzien worden van stucwerk, zodat je voor een goede en gladde afwerking kunt zorgen. Stucadoorsbedrijf Molenaar & Schilder is dé specialist voor sauskklaar stucwerk en behang klaar stucwerk voor jouw wanden en plafonds. Je mag van ons een hoge kwaliteit en service verwachten, waarbij je wanden in perfecte staat worden opgeleverd.

Wat is stucwerk?

Wanden van bijvoorbeeld baksteen zijn niet egaal genoeg om te voorzien van behang, verf of een ander soort wandafwerking. Het is daarom van belang dat de wanden geëgaliseerd worden, zodat ze klaar zijn om te behangen of te verven. Een mooi behang of een verf- of structuurlaag staat mooi, maar de kwaliteit en uitstraling valt of staat met de wijze waarop de wand geëgaliseerd is. Het is daarom heel verstandig om een professionele stucadoor in te schakelen voor het stucen van wanden en plafonds. Alleen dan ben je verzekerd van een strak eindresultaat van je wandafwerking. Breng je behang of verf aan op een wand met oneffenheden of beschadigingen, dan zul je dit altijd weer terug zien en dit is van invloed op de uitstraling van de gehele woninginrichting. Besteed daarom veel aandacht aan sausklaar stucwerk of behang klaar stucwerk, zodat je perfect strakke en fris uitziende wanden krijgt.

 

Soorten stucwerk

Stucwerk is een verzamelnaam voor verschillende wandafwerkingen. Soms dient het stucwerk als ondergrond, zoals bij sausklaar stucwerk, behang klaar stucwerk of schilder klaar stucen. De ondergrond wordt volledig egaal en glad gemaakt, zodat je de wanden kunt behangen of van een saus- of verflaag kunt voorzien. Stucwerk kan ook een behandeling zijn, waarbij de wanden egaal en glad worden gemaakt en tegelijkertijd van een afwerking worden voorzien. Je zult nadien dus niets meer aan de wanden hoeven te doen. Een voorbeeld hiervan is pleisterwerk. Pleisterwerk is het aanbrengen van een dunne laag gipsmortel. Na het aanbrengen is verder afwerken niet meer nodig, maar is er nog steeds de mogelijkheid om over het pleisterwerk behang, verf of sierpleister aan te brengen. Andere vormen van stucwerk die ook voor een afwerkingslaag zorgen, zijn spackspuiten en spachtelputz. Bij spackspuiten wordt met een professionele spackspuit een laag over de wand gespoten. Het oppervlak kan glad zijn, maar ook voorzien zijn van een structuurkorrel in diverse groottes. Spachtelputz lijkt op spackspuiten, maar is een vorm van sierpleister waarin kunststof is verwerkt en dat vaak met de hand wordt aangebracht. Je kunt kiezen voor een grove of fijne korrelstructuur. Je kunt een wand ook van latex spuitwerk laten voorzien. In plaats van dat latex met een roller wordt aangebracht, gebruikt een stucadoorsbedrijf hier een professionele verfspuit voor. Het voordeel is dat de wanden zeer egaal en zonder strepen en banen worden afgewerkt. Naast het perfecte resultaat, is latex spuitwerk aanbrengen veel sneller en goedkoper dan op traditionele wijze latex aanbrengen. Als stucadoorsbedrijf hebben wij ruimte ervaring met alle vormen van stucen en houden wij uiteraard rekening met jouw wensen en eisen.

Verschil tussen behang klaar stucwerk en sausklaar stucwerk

De stucadoor kan een wand voorzien van behang klaar stucwerk of sausklaar stucwerk. Er zit enig verschil in beide vormen van stucen. Bij behang klaar stucwerk wordt de wand minder glad afgewerkt dan wanneer deze gereed moet zijn voor saus- of schilderwerk. Een wand die behang klaar is gemaakt, is enkel geschikt om te voorzien van een behang. De onregelmatigheden in de wand zijn dan voldoende voor behang weggewerkt. Deze wand kan niet geschilderd worden. Je blijft de onregelmatigheden dan zien. Je kiest in dit geval voor sausklaar stucwerk. De wand wordt dan dusdanig glad en egaal afgewerkt, dat je hier een saus- of verflaag op kunt aanbrengen. Ook kun je op deze wand behang aanbrengen. Een wand sausklaar maken is meer werk en hierdoor ook iets duurder.

Raapwerk

Wil je een zeer scheve of beschadigde wand of plafond stucen, dan is enkel een dunne laag stuc niet voldoende. Dit gaat over een wand dat door beschadiging dusdanig onregelmatig is, dat deze waterpas gemaakt moet worden. Raapwerk is ook een vorm van stucen, maar dan met een veel dikkere laag mortel of gipsspecie. Door de dikke laag worden zelfs onherstelbaar lijkende wanden weer helemaal glad en kan deze weer voorzien worden van een afwerkingslaag. We hebben het dan over een stuclaag van minimaal 6 millimeter, dat kan oplopen tot wel 5 centimeter. Raapwerk wordt veel toegepast op wanden waar bijvoorbeeld tegels van zijn verwijderd, of waar een keuken of badkamer tegen heeft gestaan. Door het verwijderen hiervan ontstaat er een grove en beschadigde muur. Deze methode van stucen is heel geschikt voor in keukens en badkamers vanwege de vochtregulerende eigenschappen.

Waar op letten bij het stucen van muur of plafond?

Wanneer een stucadoorsbedrijf muren of plafonds gaat stucen, zijn er enkele zaken waarop gelet moet worden. Goede stucadoorsbedrijven zijn namelijk aangesloten bij de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). De NOA heeft eisen opgesteld aan professioneel aangebracht stucwerk. Naast een goede en egale wand, moet wanneer er latex wordt gebruikt, gelet worden op de juiste latex. De latex moet damp doorlatend zijn, zodat vocht goed gereguleerd kan worden. Dit is uitermate belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Verder zijn er eisen gesteld aan de vlakheid van het stucadoorswerk. Hiervoor heeft het NOA bepaalde normen gesteld. Zo mag er bijvoorbeeld over een afstand van 2 meter niet meer dan 4 tot 5 millimeter verschil zitten. Hoe langer een muur of plafond is, des te meer millimeters verschil er in de vlakheid mag zitten. Uiteraard moeten scheuren in het werk voorkomen worden, maar dit is niet altijd te voorkomen. Een voorbeeld hiervan zijn wanden van nieuwbouwwoningen. Omdat de muren vaak nog vochtig zijn, is er een grote kans dat er scheuren in de wanden ontstaan. Een stucadoorsbedrijf moet hier rekening mee houden en eventueel stucadoor gaas gebruiken. Verder is de droogtijd van zeer groot belang. Gestucte muren en plafonds mogen niet te snel, maar ook niet te langzaam drogen. De ideale temperatuur voor het drogen is rond de 22° Celsius. De droogtijd is vooral afhankelijk van de dikte van de stuclaag. Gemiddeld zal een laag van 1 millimeter een droogtijd nodig hebben van 24 uur. Dit houdt dus een droogtijd van enkele dagen in als de stuclaag meerdere millimeters dik is.

Muren en plafond laten stucen door Molenaar & Schilder

Met ruim 25 jaar ervaring zijn wij gespecialiseerd in diverse vormen van stucwerk en wand- en plafondafwerking. Of het nu gaat om een stuclaag aan te brengen om wanden klaar te maken voor behangen of schilderen of voor het volledig afwerken, onze vakkundige medewerkers staan dagelijks met veel enthousiasme voor je klaar. Wij bieden een uitstekende kwaliteit en service tegen zeer scherpe prijzen. Wil jij ook wanden of plafonds laten stucen? Vraag dan een offerte aan of neem voor meer informatie telefonisch of via het online contactformulier contact met ons op. Wij zullen je dan uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden.

Stucwerk van de beste kwaliteit! Werken uitsluitend met A producten tegen de voordeligste prijs

WhatsApp met Marco